Per/kg
Uien Zak 1kg
🧅 Ui – Productinformatie
Algemene informatie
Naam: Ui
Soort: Bolgewas / Groente
Botanische naam: Allium cepa
Herkomst: Wereldwijd geteeld – in Nederland vooral uit Flevoland en Zeeland
Seizoen: Jaarrond verkrijgbaar
Soorten:
Gele ui: meest gebruikt, pittig van smaak
Rode ui: milder en zoeter, vaak rauw gebruikt
Witte ui: scherp, knapperig, veel in Mexicaanse gerechten
Sjalot: zachtere smaak, fijner van structuur
Bosui/lente-ui: mild, ook loof eetbaar
Uiterlijk
Vorm: Rond tot ovaal
Schil: Droog, papierachtig
Vlees: Wit tot lichtgeel (of paars bij rode ui), gelaagd
Voedingswaarde (per 100 gram rauw)
Energie: ± 40 kcal
Koolhydraten: ± 8,6 g
Suikers: ± 4,2 g
Vezels: ± 1,7 g
Eiwitten: ± 1,1 g
Vet: 0,1 g
Vitamine C: ± 7 mg
Kalium: ± 146 mg
Gezondheidsvoordelen
Rijk aan antioxidanten (zoals quercetine)
Ondersteunt het immuunsysteem
Bevat zwavelverbindingen die ontstekingsremmend kunnen werken
Laag in calorieën
Gebruik
Basisgroente in veel gerechten (gebakken, gestoofd, gefruit)
Ook lekker rauw in salades of ingelegd
Combineert goed met: knoflook, tomaat, vlees, eieren, peulvruchten
Bewaren
Onbewerkt: koel, droog en donker (niet in de koelkast)
Gesneden: in afgesloten bakje in de koelkast (max. 2 dagen)
Bosui: in de koelkast, binnen een paar dagen gebruiken