Brocoli 500gr
🥦 Broccoli – Productinformatie
Algemene informatie
Naam: Broccoli
Soort: Kruisbloemige groente (familie van kool)
Botanische naam: Brassica oleracea (var. italica)
Herkomst: Nederland, Spanje, Italië, Frankrijk
Seizoen: Jaarrond verkrijgbaar (topaanvoer: juni – oktober in Nederland)
Uiterlijk
Vorm: Stevige groene roosjes op een dikke steel
Kleur: Donkergroen tot blauwgroen
Structuur: Knapperige roosjes, sappige steel
Voedingswaarde (per 100 gram, rauw)
Energie: ± 35 kcal
Koolhydraten: ± 1,4 g
Suikers: ± 1,4 g
Vezels: ± 3,3 g
Eiwitten: ± 3,0 g
Vet: ± 0,4 g
Vitamine C: ± 85 mg (zeer hoog!)
Vitamine K, B11 (foliumzuur), ijzer en calcium – ook rijk aanwezig
Gezondheidsvoordelen
Zeer rijk aan vitamine C – ondersteunt het immuunsysteem
Bevat antioxidanten zoals sulforafaan – mogelijk beschermend tegen celveroudering
Ondersteunt spijsvertering door vezelgehalte
Laag in calorieën, vetarm, voedzaam
Gebruik
Bereidingswijzen: koken, stomen, wokken, roerbakken, grillen, rauw in salades
Kooktijd: 3–5 minuten (kort koken voor behoud van voedingsstoffen)
Ook geschikt voor soep, stamppot, ovenschotel, pasta, curry
Bewaren
Vers: in de koelkast, in open zak of los – max. 5 dagen
Gekookt: afgesloten in de koelkast – 2 dagen houdbaar
Invriezen: rauw blancheren en dan invriezen – 3 tot 12 maanden houdbaar
Tips
Eet ook de steel – schillen en in stukjes snijden, heerlijk in roerbak
Niet te lang koken, dan blijven smaak en voedingsstoffen behouden
Combineert goed met: knoflook, citroen, kaas, pasta, noten, zalm, kip