Per/stuk
Kiwi
🥝 Kiwi – Productinformatie
Algemene informatie
Naam: Kiwi
Soort fruit: Zachtfruit / Exotisch fruit
Herkomst: Nieuw-Zeeland, Italië, Griekenland, Chili, Frankrijk en soms Nederland
Seizoen: Jaarrond verkrijgbaar (verschillende herkomst per seizoen)
Soorten:
Groene kiwi: meest bekend, friszuur van smaak
Gele kiwi (Zespri SunGold): zoeter, met gele binnenkant en gladde schil
Uiterlijk
Vorm: Ovaal, licht langwerpig
Schil: Bruin, vezelig
Vlees: Groen of geel, met kleine zwarte eetbare pitjes in het midden
Voedingswaarde (per 100 gram)
Energie: ± 61 kcal
Koolhydraten: 14,7 g
Suikers: 8,9 g
Vezels: 3 g
Eiwitten: 1,1 g
Vet: 0,5 g
Vitamine C: ± 90 mg (meer dan een sinaasappel!)
Kalium: ± 312 mg
Gezondheidsvoordelen
Rijk aan vitamine C – goed voor het immuunsysteem
Goede bron van vezels – ondersteunt de spijsvertering
Bevat antioxidanten
Laag in vet en calorieën
Gebruik
Vers eten: in tweeën snijden en uitlepelen of schillen en in stukken snijden
In gerechten: smoothies, fruit- of groentesalades, desserts
Let op: kiwi bevat enzymen (actinidine) die gelatine kunnen afbreken → moeilijk in gelatinepudding
Bewaren
Onrijp: bij kamertemperatuur (naast een appel of banaan rijpt sneller)
Rijp: in de koelkast tot een week houdbaar